retina yırtığı sayfası yükleniyor...
  • Merkezimize Bekleriz
  • Caher Dudayev Bulvarı No:67 Yalı Mahallesi 35550 Karşıyaka/İzmir

Retina, gözünüzün içini kaplayan bir sinir dokusu tabakasıdır. Retina tabakası beyninimize sinyal gönderen ve görmemizi sağlayan ışığa duyarlı hücrelerden oluşmaktadır. Retina tabakası yapı olarak çok incedir ve bu tabakada olusşabilecek bir yırtılma görme fonksiyonumuz açısından çok ciddi bir sorundur. retinada meydana gelen yırtılmalar Potansiyel olarak kör edici özellikteki sorunlardır. Gözde Retina Yırtığı gelişmesi durumunda, göz içini dolduran sıvının retinanın altına girmesi muhtemeldir. Sıklıkla retina yırtıkları sonrası karşılaşılan bu duruma retina dekolmanı denir. Retina yırtığının sık görülen semptomları, gözdeki ışık parlamaları ve görüş alanında uçuşan cisimler görmektir. Bazen retina yırıtkları sonrası göz içini dolduran sıvıda meydana gelen kanamalar görme kaybına neden olmaktadır


Gözümüzün içi vitreus denilen jel benzeri bir madde ile doludur. Yaşımız ilerledikçe bu jel kıvamlı sıvı bozulur ve daha da sıvılaşır. Sonunda, genellikle 60 yaşından sonra, bu sıvılaşma işlemi retina tabakasının gözün arka kısmından ayrılmasına neden olur. Bu olaya arka vitreus dekolmanı denir. Bir arka vitreus dekolmanı olması ileri yaşlarda normal karşılanabilecek bir durumdur. İleri yaşlardaki bireyler göz içi sıvısının değişimi açısından en yüksek riske sahip guruptur. Bunun nedeni, zaman içinde vitröz jelin daha sıvımsı ve hareketli hale gelmesi, jelin, kendisine daha fazla bağlı olan retina tabakasının bir bölgesindeki yırtılmaya neden olabilmesidir.

Bazı insanları yırtılmaları ve retina adekolmanı oluşması açısından yüksek risk altındadırlar. bu risk faktörlerine sahip kişilerde şu özellikler görülebilmektedir


Miyopi göz rahatsızlığı olan bireyler (Görme yakınlığı)
Retinatabakasında inceltme alanlarına sahip olan bireyler
Katarakt veya başka bir interoküler cerrahi geçirmiş olanlar
Gözede travma öyküsü olması
daha önce gözünde retina yırtılması veya retina dekolmanı durumu
Retina yırtıkları veya retina dekolmanı öyküsü olan aile üyelerinin olması


Retina yırtıklarının tedavisinde iki temel yöntem uygulanmaktadır :
Laser Photocoagulation: : Retina yırtığının etrafında retina tabakasına zarar veremeyecek kadar küçük yanıklar oluşturmak. Bu işlem için bir lazer kullanılmaktadır. Yanıklar iyileştikçe, yırtık bölgeninde iyileşmesi sağlanır. Retina yırtıklarını tedavi etmenin en yaygın yolu budur.
Cryopexy : Göz içine kan dolması gibi bazı durumlarda lazer uygulanamayabilir. Bu gibi durumlarda Aşırı soğuk uygulayarak bir dokuyu yerine yapıştırma işlemi Cryopexy, tedavi için bir alternatif sağlar.